Kultúra

Kultúrházak: Apácaszakállas, Ekecs

(vezetők Gazsó Pertonella és Varga Irén)
e-mail: gazso.nelli@gmail.comkulturaokoc@gmail.com

Mindkét művelődési otthonunk gyakran ad otthont kiállításoknak, társadalmi eseményeknek, rendezvényeknek, összejöveteleknek. Zártkörű bálok, ifjúsági diszkók, kiállítások, gyűlések, énekkari, zenekari, vagy éppen táncos próbák és fellépések, nyugdíjasklub, családi rendezvények, nótaestek váltják egymást.

A helyi népdalkör már több mint 30 éve híven ápolja a hagyományokat, lelkes vezetők segítségével.

A kulturális élethez szervesen hozzá tartoznak a zenekarok is (Átjáróház, Paranoid).

Nyugdíjasklub

Önkormányzatunk mindkét falunkban tart fenn nyugdíjas klubot. A tagság ingyenes. Az apácaszakállasi nyugdíjasklub 40, az ekecsi 17-18 tagot számlál. Tagjaik élénk közösségi életet folytatnak. Hetente két délután találkoznak, s egy kis frissítő mellett beszélgetnek, énekelnek. Immáron hagyományossá vált a farsangi siskasütésük, amikor vendégül látják a helyi óvoda és speciális alapiskola tanulóit. A névnapok, születésnapok, karácsony megünneplése pedig valódi közösséggé kovácsolja a sok esetben megözvegyült, egyedül élő idősek csoportját.

Könyvtár

e-mail: kniznica@okoc.sk

Csemadok 

1949. október 16-án alakult meg falunkban a CSEMADOK helyi szervezete. 1997-ben felújítottak egy régi hagyományt, az aratási felvonulást. Három feldíszített lovaskocsin vonultak végig a két falun, melyeken az éneklőcsoport tagjai és Lénárt Elek alkalmilag verbuválódott népi zenekara gondoskodott a jókedvről, az élen népviseletbe öltözött legények vitték az új kenyér tiszteletére font aratási koszorút.

2004-től a szervezet elnökei Csepy Piroska és Varga Gyula. A taglétszám összesen 530 fő fölött áll. A szervezet részt vesz az összes helyi kulturális és társadalmi rendezvény szervezésében. Aktív szerepet vállal népi, nemzeti értékeink megőrzésében, hagyományaink ápolásában, de emellett nyitott az új dolgokra is. Apácaszakállasiakkal együtt gyümölcsöző kapcsolatokat ápol Lak, Levél, Nyúl, Nagymegyer kulturális szervezeteivel.

A Csemadok tagjai fontosnak tartják a hagyományok megtartását, részt vesznek a március 15 -i megemlékezéseken, a falunap megszervezésében és lebonyolításában, kirándulásokat szerveznek, szorosan együttműködnek a művelődési otthonok vezetőivel.

Énekkar

A helyi népdalkör kisebb-nagyobb megszakításokkal, átszerveződésekkel immáron harminc éve működik községünkben. A vezetői voltak: Varga Frigyes, Varga Mária, Lukovics Valéria és Lukovics Tibor. Az 1980-as évektől Szőke Julianna volt több mint húsz éven keresztül a Népdalkör szakmai vezetője. Jelenleg Tóth Klára látja el ezt a feladatot.

Híven ápolják a csallóközi hagyományokat, felelevenítik a feledésbe merült népdalokat, népszokásokat. Időről időre új repertoárral lépnek a közönség elé.

 

Kuttyomfitty Társulat

http://www.kuttyomfitty.sk/

https://www.facebook.com/kuttyomfitty/

 

Népművészeti és iparművészeti hagyományok a községben

Kosárfonás, fémből készült termékek (kovácsmesterség, rézmegmunkálás), hímzések, népviselet készítése, népi játékok készítése, szalmából készült tárgyak, mézeskalács sütés.

Kulturális rendezvények

  • Falunap minden év júliusának utolsó szombatján kerül megrendezésre. Fő helyszín a helyi szabadtéri színpad és környéke
  • Községünkben nem feledkezünk meg az idős emberekről sem. A helyi önkormányzat immár hagyományosan minden évben karácsony előtt megszervezi az idősek napját.
  • Bébinap évente az Apácaszakállasi Művelődési Központban
  • Koszorúzások
  • Mikulásváró ünnepség -gyerekeknek

Zenekarok

 

PARANOID

 

A ParanoiD zenekar ötlete 1998 decemberében született meg, de a hivatalos megalakulás csak 1999 márciusától számítható . (A zenekar alapító tagjai Kreisz József ( Ének gitár ) Szeiff Attila ( Dobok ) és ifj.Ivancsik Sándor ( szólógitár)

Néhány hónap gyakorlás után próbára is tették magukat. 1999 márciusában a zselízi Ritmus Fesztiválon 17 zenekarból a 4. helyezést érték el (a Sex és a Rock n' Roll című dalukkal). Itt láthatta őket először az úgymond Nagyközönség.

 Többek közt, ez is közrejátszott abban, hogy folytatták tovább pályafutásunkat. 1999-ben A párkányi Adams' stúdióban elkészítették hét dalból álló demójukat, amely a Tépd Szét! címet kapta.

Ezen az album számít  még az ős ParanoiD  első hivatalos demójának .

 Ezekből a dalokból és más zenekarok feldolgozott dalaiból ( Főleg PokolgéP dalok) készítettek egy műsort, amellyel Felvidék szerte koncerteztek. Sokat köszönhetnek a Rómeó Vérzik zenekarnak, akik mind emberileg, mind barátilag segítették a zenekart. 

2000 januárjában a ParanoiD zenekar első felállása megszűnt, és  több tagcserét követően a székhelyük átkerült Ekecs községbe, ahol rendszeresen felléptek.  

A 2000-es év a zenekar történetének meghatározó éve volt. 

A kamocsai Klikk fesztiválon közönségszavazás alapján a harmadik helyezést érték el, amivel stúdióidőt nyertek szintén az Adams' stúdióba, valamint ezen dalok rákerülhettek az akkor megjelenő szlovákiai amatőr zenekarokat bemutató albumra, Discovery 1 címmel.

 Ezen a lemezen található az újonnan felvett A sötét, és az akkor elkészült Kezek című daluk.

 2004 tavaszán megjelent szerzői kiadásban a 2. demó lemezük, Más Világ címmel, ami nagy részben Ekecs község önkormányzatának támogatásával valósult meg.

 2006-ban a zenekar hosszabb pihenőre kényszerült a tagok elfoglaltságai miatt, ami eltartott egészen 2009 szeptemberéig.

 Ekkor már a ,,régi,, tagok közül csak Both Sándor /dobok/, és ifj.Ivancsik Sándor alapító /szólógitár -ének-szövegek/ maradtak. Szabó Péter /Pepe, a Fõnök/ basszus gitár, és Fitos István/Fitos/ szólógitár, elfoglaltságaik miatt sajnos nem tudtak tovább a zenekar aktív részesei maradni, de mint örökös tagok a zenekar részéhez tartoznak, ezért Örökös tagok is maradnak. 

...2009 nyarán feloszlott egy fiatal srácokból álló zenekar, ahonnan megkeresték a szólógitárost /Vörös Attila/,és a basszert /Brinzik József/ , hogy mi lenne ha... A Paranoid zenekar újult erővel nekiállt próbálni,a dalok adottak voltak...és az új tagok új színt, friss vért hoztak a zenekarba.Első fellépésük ebben a felállásban 2009 szeptemberében volt a lakszakállasi Jolly pizzériában. 2010 nagyon jól kezdődött, és az év vége felé közeledvén elmondhatták, hogy a zenekar életében jó kis koncertekkel teli évet zárhattak. Többek közt voltak Győrben a Radó Music Pubban,a Téti Rock Fesztiválon.A dunaszerdahelyi Soul Hunter Clubban.

2010-ben a helyi koncerteknek nevet adtak,  és elnevezték  Ekecsi Rock Fesztiválnak, amit a nyáron hivatalosan meg is szerveztek .

 Augusztusban az  I.Ekecsi Rock Fesztivál  sikeresen le is zajlik. 

2011-ben és 2012-ben a zenekar számos helyen koncertezett. Közben írták az új dalokat a várva várt nagylemezre

2013. Elkészült az első IGAZI stúdió lemezük Glad-beniátor címmel. 8 új dal és egy bónusz a Tépd szét című dal 2013-as verziója.

 A basszus gitáros poszton is csere történt. Rocky helyére /ideiglenesen/ Takács ,,Isti" István barátjuk igazolt, aki már többször is kisegítette a zenekart.

 2013. májusában  Takács Taki Attila veszi át a dobverőket.  A felvidéki és a komáromi rock rendezvényeknek köszönhetően olyan bandákkal játszhatttak, mint az Ossian, Deák Bill Blues Band, Beatricse, Mobilmánia, Road, Rudán Joe, Cool Head Klan.

 Motoros barátaik által pedig bejutottak több nagy motorostalálkozóra.  Koppánymonostor, Abda, Bős, Ásványráró, Balatonfőkajár.

 2013 -ban felkérést kaptak a Főnix túramotorosoktól (Mosonmagyaróvár ) egy motoros induló megírására, amit a zenekar nagy megtiszteltetéssel és köszönettel el is fogadott. A dal rövid időn belül elkészült . 

( Későbbiekben személyes és jogi problémák miatt a Főnix indulót a zenekar nem játssza, és a dal bárminemű felhasználása komoly jogi és egyéb következményeket von és vonhat maga után ) 

2013. szeptember. Megjelent a ParanoiD / Felvidék / kislemeze rajta a már kész Főnix madár / Főnix túramotorosok Mosonmagyaróvár induló / valamint a Nem kell című dal . 

2014. október. Rocky családi és munkahelyi kötelezettségei miatt ismét távozott a bandából. Így a basszusgitáros posztot beugróssal oldották meg ( Tóth Süni ).

2015 nyara - Takács Attila Taki szintén családi és munkahelyi kötelezettségei miatt nem tudta az aktív zenélést folytatni, helyette Markess Bálint ( ,,Markess,, Ex Voltrex zenekar ) ugrott be pár koncert erejéig, akit végül hivatalosan is leigazoltak ) Takit méltón, barátsággal és egy nagyon jó bulival búcsúztatták 2015. október 24-én a Nagymegyeri Big Man Pubban ahol is Markesst pedig fel és beavatták a zenekarba. Mint ahogy Pepe és Fitos, úgy Taki is megmaradt a zenekar örökös tagjának. A ParanoiD zenekar pedig folytatta útját.

 2016 - Süni ,,beugrása,, véget ért. 

Visszatért a csapatba Rocky, akivel már a 2017 -es évet újult erővel kezdték. Így végre és végérvényesen újjászületett a ParanoiD ( Felvidék Ördögei ) zenekar.

A 2017-es év új dalok írásával valamint koncertezéssel telt. A zenekar mögött komoly támogatók sorakoznak fel éppúgy a motorosok részéről, mint más helyi és magyarországi támogatók részéről. 

2018. A zenekar hivatalos megalakulásának 20. évfordulója, amelynek megünneplésére nagy erővel készülnek.

 

 

 Az együttes tagjai:

Markess Bálint -dobok 

Brinzik ,,Rocky,, József – basszusgitár

 ifj.Vörös Attila - Szólógitár (Vokál )

 Sankó – Szólógitár, Ének (szövegek) ,,

 

A zenekar jelmondata :  ,,Megölni megtudtok, de megtörni soha...!,, 

 

Külön köszönet állandó támogatóinknak:   Ekecs Gazdabolt - Németh Frigyes,  Ekecs község polgármestere-  Ing. Polák László, Mgr. Veres Tibor, Mudr.Matica Eduard, Petőcz László,  Varga Irén - Ekecs Művelődési Otthon, Takács Zsolt - Ásványráró,  Szabó Gyuri,Szabó Angéla, valamint mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult zenekarunk előbbre jutásához.... Nagyon szépen köszönjük !

 

Az Ördögök:    Ati, Rocky, Markess, Sankó

Elérhetőségek: 

https://www.facebook.com/paranoid.felvidek/