Sport

AZ EKECS-APÁCASZAKÁLLASI SPORTSZERVEZET TÖRTÉNETE

I. Rész

A kezdet

Az 1920-as években kezdett Ekecsen is szerveződni a sportélet, Polák Vendel tanító, a római-katolikus iskola pedagógusa vezetésével.

Az első hivatalos mérkőzést 1928-ban játszották Ekecsen, Nemesócsa futballcsapatát látva vendégül. A futballcsapat neve, egy 1932-ből fennmaradt pecsétnyomat alapján Ekecsi Torna Club (ETC). Abban az időben kihívásos alapon szerveződtek a meccsek. Az edző, vagy a csapat egyik tagja előre elment megbeszélni a mérkőzés feltételeit, időpontját. A csapat kerékpárral vagy lovaskocsival érkezett a meccs helyszínére. Külön dicsőségnek számított, mikor az akkori ekecsi focicsapat elbiciklizve Komáromba, (gondoljunk csak bele a távolságba és az akkori útviszonyokba) megverte a komáromi Dózsa együttesét, amely akkor ún. divíziót (II. ligát) játszott.

Az első csapat összetétele: 2-3-5-ös felállásban:

 1. Szabó Imre – kapus
 2. Fleischmann Binke
 3. Szabó Mihály
 4. Lampl Mór
 5. Lampl Ignác
 6. Polák Vendel
 7. Németh Lajos
 8. Németh Károly
 9. Tóth Ferenc
 10. Brinzik Gyula

A mérkőzés eredménye:

 1.  Ekecs–Nemesócsa 2:1

Az első időkből sajnos nem maradt fenn közös fénykép a sportolókról. Az első fénykép 1940 körül készült, amelyen Nagy Károly látható ETK feliratú mezében.

A második világháború előtt és alatt (1938-tól az általános mozgósításig) néhány évig a magyarországi bajnokság keretei között futballoztak községünk sportolói. Mikor azonban a háború szele elérte községünket is, megszakadt mindennemű tevékenység. Az iskolákat becsukták, a férfiakat behívták a seregbe. Polák Vendel tanító is behívót kapott, s 1943-ban nyoma veszett „valahol Oroszországban”.

A világháború utáni újrakezdés

1946-47-től ismét visszatért az élet a faluba. Szállingóztak haza a leszerelő katonák, s a hadifogságból is lassan szabadultak községünk férfiai. Nagy volt az öröm abban a családban, ahová visszatértek, s nagy a bánat, ahol hiába vártak. De az élet ment tovább, s egy idő után újraszervezték, immáron Nagy Károly, a helybeli fiatal pékmester, Greschner Pál és Köles Vince vezetésével a labdarúgó-csapatot is.

Tagjai:

 1. Szombati László – kapus,
 2. Ondrus József,
 3. Zsemlye Kálmán,
 4. Kiss István,
 5. Lukovics László,
 6. Zemanik Vince – védelem,
 7. Rasztgyörgy,
 8. Nagy Vince,
 9. Bures,
 10. Öllős Béla,
 11. Nagy Károly,
 12. Bábel István – támadás

Két mérkőzésük eredményét ismerjük:

 • Medve : Ekecs – 0 : 2
 • Nemesócsa : Ekecs – 1 : 1

A lelkes csapatot Greschner Pál néhány felvétele megőrizte az utókornak. Az elkövetkezendő években fellendült a labdarúgás a községünkben. Egyre több fiatal hódolt e kedvtelésnek. Így a játék színvonala is emelkedett.A negyvenes évek végétől a Sokol országos testnevelési egyesület keretei között működött a helyi csapat is. Részt vettek a járási bajnokságban, s 1955-re megérett egy olyan csapat, amelyik kiharcolta a kerületi 1.B csoportba való feljutást is.

A csapat összetétele:

 1. Lukovics László – kapus,
 2. Tóth Géza,
 3. Vangel Miklós,
 4. Zemanek József,
 5. Németh Béla,
 6. Bogár István,
 7. Németh András,
 8. Zemanek Vince,
 9. Vangel Lajos,
 10. Tóth Jenő,
 11. Németh Sándor,
 12. Szabó Ferenc,
 13. Lukovics János,
 14. Vangel János.
 15. A vezetők : Nagy Károly, Szabó Mihály
 16. Gyúró: Berecz Aladár

A csapat ősszel meg is kezdte a kerületi bajnokságban való szereplést, azonban anyagi okok miatt kénytelen volt kilépni néhány mérkőzés után a bajnokságból. Az utaztatási költségek, a bírói díjak kifizetése meghaladta a lehetőségeiket. Így sajnos újra elölről kellett kezdeni a legutolsó csoportból. A futballisták kedvét azonban nem szegte teljesen ez a rossz tapasztalat, még azon az éven megalakították az ekecsi nagyraktár csapatát, amellyel mérkőzéseket játszhattak. Apácaszakállason is megalakult a futballcsapat, s közösen használták a sportpályát. Edzőmérkőzéseket játszottak egymás ellen, valamint megegyeztek, hogy az egyik vasárnap az ekecsiek, a másik vasárnap pedig a szakállasiak játszanak itthon a pályán.

1960

Ez az év nagyon jelentős forduló volt a falu életében. Megnyílt a két község határában épült új, közös iskola. Az épületek mellett pedig helyet kaptak a sportpályák is. A két község focicsapata is ekkor egyesült: TJ Družstevník Okoč- Sokolec néven. Az 1960-as és 70-es években nagyon sokan hódoltak a futballnak községünkből. A helyi szövetkezet és faluvezetés támogatása mellett a sportszervezet fejlődött, s egyéb szakosztályok is elkezdtek működni, mint pl. asztalitenisz.

(- részlet a készülő könyvből)